Mravenci v prosinci

09.01.2016 08:07

Prosinec 2015

Prosincové úkoly byly zaměřeny na členy mravenčí rodiny, vývoj mravenců a život mravenčích dělnic.

 Děti měly nejprve za úkol vymalovat omalovánky jednotlivých členů mravenčí rodiny a potom si je nalepit do svého mraveniště. Dalším úkolem bylo libovolnou výtvarnou technikou vyrobit leporelo s názvem „Život mravenčí dělnice“, kde děti na jednotlivé stránky malovaly nejrůznější činnosti, které vykonává mravenčí dělnice. Překvapivě se tohoto úkolu lépe zhostily školky. Jedno z nejlepších leporel měl tým Broučků a Motýlků z MŠ Dvořákova. Tým Motýlků z MŠ Přístavní k leporelu ještě přidal krátký úvodní text (viz příloha). Skřítci z Lesní ulice a Kocouři ze ZŠ Dřísy si před samotným tvořením nejprve nastudovali „odbornou literaturu“ a až potom se pustili do tvoření.

Dalším úkolem byla pohybová hra, zaměřená na vývoj mravenců. Děti si nejdříve zahrály na vajíčko, larvu, kuklu a mladého mravence. Děti měly být na libovolné značce, která představovala mravenčí komůrku. Velmi nápaditě tento úkol pojali Skřítci z Lesní ulice, kteří jako komůrky použili malé bedýnky. Ostatní týmy použily např. stočená švihadla (MŠ Pražská) nebo molitanové kytičky (Motýlci z MŠ Přístavní). Týmy Motýlků a Berušek z MŠ Přístavní dokonce použily pro lepší představu jednotlivých vývojových stadií plastové modely vývoje mravence.

Posledním úkolem byla hra na kukly. Děti se měly celé omotat toaletním papírem – představovaly kukly a na pokyn pedagoga se měly „vylíhnout“ jako mladý mravenec. Tento úkol měl u dětí velký úspěch. Broučci z MŠ Dvořákova „zakuklili“ i paní učitelku. Některé týmy použily  místo toaletního papíru pruhy látky (např. KS Mandala, Kocouři ze ZŠ Dřísy). Neužili si sice tolik legrace při trhání papíru, ale chválíme je za ekologické smýšlení.

Život v jednom mraveništi

V malém mraveništi pod smrkem, zrovna odpočívala mravenčí královna, unavená po snášení vajíček. Pozorovala své mravenečky při lovu housenky, honu na slimáka, dojení mšice, při odnášení kukel ze sluníčka, hrající si mravenčí potěr a skoro už spala, když si všimla mravence, který místo aby hlídal, ležel pod kamenem a spal. Toho využil jeden rezavec a už už chňapal po kukle, když královna zavolala o pomoc. Z mraveniště vyběhli mravenci vojáci a vetřelce zahnali. Spáče vytáhli za tykadla a celou noc musel hlídat klidný spánek celého mraveniště.

Text: MŠ přístavní motýlci

 

Více ZDE