Ohlédnutí za oslavou Dne Země 2014

05.05.2014 09:35

V sobotu 26. 4. 2014 v 10 hod. to vypuklo!  Oslavná akce pro širokou veřejnost (zaštitovaná městem Brandýs n. L.- Stará Boleslav a dalšími subjekty) na rozlehlé zahradě v Rezidenci ve Staré Boleslavi. Letošní ročník byl tematicky zaměřen na hudbu, zvuky přírody a přírodních i odpadních materiálů, prostě akustiku všemožného druhu. 

Velké přípravy probíhaly v areálu od pátečního odpoledne a pokračovaly od časného soborního rána. Stavěly se stánky a stany, připravovaly dílny, věšely výstavy obrázků a fotek, chystalo se posezení a divadelní zázemí, zastřešovalo se podium pro muzikální účinkující, natahovalo se tažné lano pro adrenalinové sjíždění svahu a stavěly provazové dráhy, chystalo se občerstvení pro hladové krky a mnoho dalšího. Návštěvníci měli možnost okusit skvělé vegetariánské bio dobroty např.domácí žitné chleby, pomazánky, polívky, pečené brambory, a několik sladkých pečených dobrot. Pro zájemce byla možnost i získat domácí žitný kvásek i s receptem:o)), k pití se rozlévala vybraná vína i mošty. Kdo neměl chuť na víno, mohl pít stáčené pivo. I kafaři si přišli na své, v areálu byla k dispozici výborná fair-trade biokavárna z Kostelce nad Labem.

 Pro děti byly připraveny v rámci ekoprogramů „Tajemné zvuky lesa“, zábavné pokusy či nejrůznější poznávačky, např. fosilií a hornin u geologického stánku (kde se prodávaly lístky na nedělní výlet za trilobity), nebo stromů a keřů, kterou si vzala na starost nadšená přírodovědkyně z našeho kroužku malý věděc - Karolína. Pro osvětu - co dělat s raněnými zvířaty – sloužil informační stánek o záchranné stanici ve Staré Boleslavi. 

Hlavní náplň také tvořily nejrůznější kreativní dílny: bylo možno si vyrobit recyklovaný papír u skautů, alternativní hudební nástroje z odpadových materiálů a keramiky, zkusit techniku eunkastiku, udělat společné dílo a zahrát si hru s notami. Vyrobit zvonkohru, namalovat káču či čaringu, podívat se přímo, jak se taková hračka soustruží, nebo si vyrobit motýla z barveného ovčího rouna u 6tého smyslu atd. Kdo chtěl, mohl si zkusit podojit kozu „Rózu“, nakrmit husu, či žonglovat s míčky, s talíři a nejmenší se mohli svézt na koníčkovi či krmit ovečky a kozy. V areálu se bylo možno proplétat mezi nádhernými fotkami detailů vážek a shlédnout soutěžní výstavu výtvorů s ptačí tematikou z místních MŠ a ZŠ. Na protažení těla byla připravena lanová dráha a provazové dráhy.

 

Kdo má rád bubnování, měl možnost bubnovat s námi:-) Bubínky byly k dispozici pro děti a rodiče a bylo připraveno několik „bubnovacích session“. Kdo stál o zvuky jiného kalibru, mohl obdivovat činné parní stroje u Printexu anebo popelářské auto AVE, zkusit si popelářský vůz obsloužit či si zahrát zábavné ekohry a zadovádět s popeláři:-) V dolní zahradě OS Samoděj učil děti býti divadelníky a zahrál si s nimi hru o Popelce.

Na podiu se během dne vystřídaly několikrát hudební kapely Lahoda a Anebo či zazněl romantický alt saxofon Petry Matysové. Hudební produkce se plynule střídala s divadlem. Loutkové divadlo Petrpaslíkovo mělo připraveno dvě skvělá představení „Aprílové dobrodružství“ a „Knihu pravěku“, děti byly unešené, seděli na okolních židličkách a často ani nedutaly, jak sledovaly děj. Divadlo 6tej smysl přihopsalo na scénu za zvuku melodie z „Růžového pantera“ a předvedlo sugestivní ekohru „O veliké řepě“, a nakonec celou akci zakončil „profláklej“ Klasickej postup, který si připravil speciální dětskou reprodukci, ale potom přešel i na svůj typický repertoár. Tzn., že nechybělo ani legendární „Mezi horami“ s miláčkem publika bubeníkem Patrikem, dělajícím přemety a bubnujícím v prostoru „pomyslného parketu“. Celý den oslav profesionálně moderoval Honza Chleboun a nazvučil Michal Král.

Návštěvníků bylo dosti, a nejen z našeho města. Počasí nám přálo a účastníci byli skvělí, nálada všech přítomných ještě lepší. Letošní ročník je tedy za námi a s ním i výzva do roku příštího, nebude lehké takto vydařený Den Země překonat! Fotografie ze Dne Země zde:-)))

Díky prodeji občerstvení v rámci oslav Dne Země  se podařilo získat peníze na zakoupení dvou úlků s českými čmeláky z Výzkumného ústavu pícninářského ‪https://www.ceskycmelak.cz/. Množí původního českého čmeláka, chov je nenáročný a téměř bezpracný a každý takový úlek vychová pro příští rok i více než 100 nových matek, které mohou založit nová hnízda v okolí. Čmelák denně navštíví až 2000 květů a létá i za nižších teplot než včela. Jeden úlek bude umístěn v areálu Klíčku a druhý v areálu zámku. Úlky objednáme tak, aby bylo možné čmeláky pozorovat již od března příštího roku. 

Děkujeme všem dobrovolník za pomoc a Vaši podporu akce.

Více fotografií ZDE

VIDEO z AKCE ZDE 

 

Akci pořádalo Město Brandýs nad Labem – Stará Boleslav ve spolupráci s Rodinným klubem Klíček o.s. a Ateliérem 6tej smysl, OS Samoděj, Gymnázium J.S.Machara, Polabské sdružení ochránců přírody, ZO ČSV Lysá nad Labem, Přírodovědci Přf UK, divadlo Černý Petr, Klasickej postup, fotoklub BrandoBol, Skautské středisko Stará Boleslav, Staroboleslavský dvůr, Printex, Fair& Bio a další.

Za finanční příspěvek děkujeme společnosti CIUR a.s.  Za mediální podporu: Městské listy, Noviny Prostor, TOK 

----------------------------

Akce v rámci Dne Země

Přednáška prof.Karpenka na Zámku v Brandýse

 Výlet na trilobity