Ohlédnutí za oslavou Dne Země 2015

21.04.2015 13:53
 

Letošní oslavy Dne Země v našem souměstí byly zaměřeny na „přírodní živly“. Zahájila je 12.4 vzdělávací „Cesta za památnými stromy“.

V sobotu 18.4.proběhl ve staroboleslavské rezidenci již třetí ročník oslavy Dne Země. Ačkoli tento den se zrovna živel Vítr předvedl, návštěvnost byla veliká.

Tematicky vedené dílny a workshopy sloužily především k získání nových informací a pohledů na věci kolem nás. Environmentální programy proběhly na téma život ve vodě, pokusy s vodou i větrem. Účastníci měli možnost zjistit, jak lze využít energii vody, větru i páry, z jakých minerálů a hornin se co vyrábí, jak odebrat půdní sondu, jak různými způsoby rozdělat oheň, viděli simulaci výbuchu sopky či vzniku kaldery, anebo si zkusili vyvolat zemětřesení. Velkou oblibu u dětí mělo i stromolezení a tmavé bludiště dolu, hasiči, ovečky, výroba mlýnků, dílny a infostánky.

Kulturní stránku zajistila divadla Petrpaslíkovo, 6tka není švestka, Anička a Letadýlko či Samodiv, místní kapely Jamchestra, Anebo, Tomáš Pastrňák a ženská dua. U výstav fotografií si bylo možné vychutnat výbornou fairtraidovou kávu či domácí dobroty a tím přispět na nákup budek pro netopýry. Oslavy letos obohatili místní prodejci rukodělných prací s dílnami. Děti z MŠ a ZŠ se zapojily výstavou obrázků „Živly v pohádkách“. Řada tříd MŠ se zapojila do EVVO programu o životě v lužním lese pořádaným Klíčkem.

Následný den se konala exkurze do hornického muzea Dolu Mayrau, kde se zájemci dozvěděli o těžbě uhlí v nedalekém Kladně. Oslavy byly završeny v podvečer 22.4. na brandýském zámku přednáškou doc. RNDr. Antona Markoše, CSc. s názvem Teorie Gaia po 40 letech, která nahlíží na vznik a vývoj života na Zemi.

Akce proběhla v rámci projektu Zdravé město, pořádané Rodinným klubem Klíček z.s., Ateliérem 6tej smysl, Samodějem o.s.,Černý Petr, Gymnázium J.S.Machara, Polabské sdružení ochránců přírody, BrandoBol, Skautská střediska, Starodávné letokruhy, Sbor dobrovolných hasičů St. Boleslav, Fair& Bio a další, za spolupráce a podpory města Brandýs nad Labem - Stará Boleslav.

Rádi bychom touto cestou poděkovali za podporu našemu městu, společnosti CIUR a.s. a všem, kteří se podíleli na organizaci akce.

 Více fotografií ZDE (Foto:Michal Valenta, Milan Zuna)