22.10.2013 od 19h: Přednáška: Buddhismus na západě – Jakub Kadlec

17.10.2013 09:43

22.10.2013 od 19h: Přednáška: Buddhismus na západě – Jakub Kadlec

Povídání o buddhismu na západě s cestujícím učitelem Jakubem Kadlecem, žákem lamy Oleho Nydahla

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pozvání přijal učitel buddhismu Jakub Kadlec, který buddhismus praktikuje od roku 1995 a je žákem Lamy Oleho Nydahla. Tento lama, původem z Dánska, je jedním z mála lidí ze západu, který je plně kvalifikován jako lama a meditační mistr v tradici Diamantové cesty linie Karma Kagjü.

Přednášku pořádá meditační skupina Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, která ve městě působí od roku 2010. Ke svým pravidelným meditacím se skupina schází v nedalekém Martinově. To by se ale v budoucnu mělo změnit. "V současné době hledáme vhodné místo přímo v Brandýse nad Labem nebo ve Staré Boleslavi. Sháníme jakýkoliv nekomerční prostor, který bude veřejnosti dobře přístupný," uvedl Jan Smolík, člen místní meditační skupiny.

Linie Karma Kagjü

Buddhismus Diamantové cesty patří do tří hlavních směrů, které předal Buddha Šákjamuni. Šířil se 1500 let v Indii, pak 1000 let v Tibetu, kde vznikly čtyři hlavní školy, mezi nimi i škola Karma Kagjü. V posledních desetiletích se tato učení šíří i v Evropě a po celém světě. Jen v České republice má tato škola již více jak 50 meditačních center a skupin, kde se scházejí lidé, kteří se chtějí společně rozvíjet a meditovat.

https://praha-vychod.5plus2.cz/42249/stara-boleslav-privita-buddhovy-nasledovniky