Brigády v Klíčku

02.10.2020 14:39

Revitalizace zahrady Residence a dobrovolnictví

Organizujeme pravidelné brigády s cílem udržování pořádku a zkrášlování městské zahrady boleslavské Residence a okolí. Vytváříme vhodné podmínky pro děti a další aktivity pořádané klubem Klíček. S rodiči jsou udržovány bylinkové, zeleninové, ovocné zahrádky a ovocné stromy a keře. Zajišťujeme pravidelný úklid apod. Do brigád se zapojují jak členové spolku.

Už pomalu pučí keře a stromy, sad je již ostříhaný, zahrada vyčištěna a nově nám přibylo osázení keřů kolem altánu, záhony dle reliéfu České republiky za plůtkem u Letokruhů, kde můžete vidět i významné body (např Znojmo mezi řádky brambor..), záhonky skrývají semínka a sazeničky. 

 Zahrada klubu Letokruhy se stala během léta pomalu botanickou..reliéf naší republiky České, je osázený od hor od skalniček až po úrodné nížiny, kde jsou kromě základních známých zeleninových sazeniček i patisony, kukuřice, vinná réva, slunečnice a desítky dalších zahradnických zajímavostí..

Také jsme na jarní brigádě složili dřevo do pece, s kterým si nejprve děti dosyta vyhrály. Rodiče přijeli i s malým traktůrkem, a velkým vozíkem, abychom mohli odvést velké kusy dřeva a vykopaného betonu ze zahrad a obrovské hromady ostříhaných keřů.. také se odvezlo hromady probrané suti z části zahrady, která byla schovaná v zemině. Tu jsme znovu osázeli trávou.včeličky nám přežily zimu a čmeláci už pomalu vylétají. Vzhledem k epidemiologické situaci práce na zahradě na čerstvém vzduchu všichni vítají. Na jaře a na podzim na několika brigádách jsme společně nařezali dříví a poklidili kolem ohniště, přeházeli komposty, ostříhali bylinkové a ovocné terasy, shrabali a odvozili listí, opravili původní starodávnou kliku u vstupu, ostříhali a odvozili větve od motýlovníku, olemovali spodní pískoviště kládami, vyčistili záhonky u pece, ostříhali trvalky před Letokruhy........vše i s podporou zúčastněných dětí. Také se tatínci opravili plot a branku, zeď, přidělali výpustě k okapům a dali sudy a vyrobili držáky pod sudy, branku na růži a ploty z prutů. V roce 2020 se nám podařilo získat dotaci na projekt "Přírodní zahrada Klíček" od Státního fondu životního prostředí ČR, ve kterém bychom chtěli během roku 2021 dobudovat edukativní prvky pro EVVO programy pro děti, zajistit akumulaci dešťové vody a doplnit didaktické pomůcky a pracovní nářadí.