Leden v Lístečkách

01.02.2015 17:47

Lístečky – leden 2015

 

1. lednový týden byl věnovaný povídání o třech králích – pověděli jsme si jejich příběh, zkusili si jej sami zahrát jako divadlo, vyrobili jsme si papírové koruny a za doprovodu různých hudebních nástrojů jsme se naučili píseň „My tři králové jdeme k vám“. Začalo mrznout, a tak jsme si konečně užili i trochu sněhu – a zamrzlých louží!

Během 2. týdne jsme se dozvěděli, kteří ptáčci na zimu odlétají a kteří u nás zůstávají. Těm jsme z loje a semínek vyrobili lojové koule, které jsme zavěsili na keře před okny školky, takže teď můžeme každý den sledovat sýkorky, které se sem naučily létat na svačinu J. O ptáčcích a stromech jsme se naučili i říkanky a písničky a venku na procházkách jsme sledovali, které ptáčky uvidíme. Vyrobili jsme velké papírové krmítko s ptáčky okolo a při keramickém tvoření zase keramické ptáčky – zápichy. Kachnám, které přes zimu zůstávají v tůni, nosíme pravidelně staré pečivo. Přes zimu nezapomínáme ani na naše domácí „Klíčková“ zvířátka – morčátka, králíka, šváby a šneky.

Ve 3. týdnu jsme se učili poznávat stopy zvířat, která můžeme v zimě potkat v lese. Prohlíželi jsme si je na obrázcích, malovali je a pomocí vyrobených tiskátek jsme na velkém kartonu vyrobili les posetý zvířecími stopami. Venku jsme stopy zvířat hledali a podařilo se nám najít krásnou stopu srnky – pomocí sádry jsme vytvořili její odlitek. Dětem se to moc líbilo a chodily nedočkavě sledovat, jak sádra tuhne a zda už je odlitek hotov. Při keramice si pak každý vybral stopu zvířete, která se mu líbila, a vyrobil z hlíny její otisk. V pátek jsme podnikli dlouhý výlet na Staroboleslavský dvůr, kam jsme donesli něco na zub místním zvířátkům. Všichni dlouhý pochod (částečně  v dešti) zvládli!

Poslední lednový týden jsme věnovali zimním sportům – příroda bohužel dělala, že to neví, a počasí bylo spíš jarní. Lyžování jsme si tak vyzkoušeli jen na lyžích vyrobených z prkýnek a gumiček s hůlkami z větví – na trávě. Vyrobili jsme si společně i sáňky a lyže z kartonu – při jejich výrobě se děti učily také spolupráci. Řekli jsme si, jak se v zimě správně oblékat. Soutěž v oblékání zvládli všichni na výbornou, a tak nám bundy, šály, čepice ani rukavice už nedělají žádné problémy. Zahráli jsme si na zimní olympiádu a moc nás to bavilo!