Masopust - fašank v Klíčku v duchu Třech veteránů

05.02.2023 12:00

Masopust - fašank v Klíčku v duchu Třech veteránů

 

Ač nás počasí strašilo větrem a deštěm, nakonec jsme se dočkali krásného počasí a akce předčila návštěvností naše očekávání! Několik měsíců příprav, vymýšlení, shánění a vyrábění propriet a kulis stálo za to! Kdo z vás 5. 2. v neděli navštívil zahradu Klíčku, tak rozhodně neudělal chybu.

Klíčkov, tedy místo a centrum veškerého dění, ovládla pravá masopustní nálada, nad kterou bděla krásná basa v nadživotní velikosti. Nově příchozí nejprve prošli přes celnici, kde celník za závorou kontroloval, jestli nemají něco k proclení, třeba pověstné krabičky s velbloudy. Na celnici visely umně vyobrazené podobizny princezny Bosany,  starý telefon a kolem pobíhala malá koza.

Na návsi Klíčkova pak mohli projít kolem památného stromu „frňákovníku“, studny, zvoničky až ke Grandhotelu „U Supa“, který nabízel možnost přenocování v pokojích se štěnicemi či bez štěnic a cestou vás mohla potkat skutečná princezna Bosana – ta s tím dlouhým nosem.

Pokud vám všechny tyto názvy unikají, vězte, že masopust v Klíčku byl, z velké míry, inspirovaný pohádkou „Tři veteráni“. Organizátoři si dali skutečně záležet a promysleli i zcela malé detaily. Nechyběly například nápisy „Vítáme naše cizince“, „Cizinec není našinec“, Schola normal, schola abnormal, automat na Primeros, ramínka a štěnice.

Navíc v celém Klíčkově platila jednotná měna – kloš. Kloš je sice státem neuznaná měna, ale jinak její přepočet činí 1 kloš = 25 Kč. Měna je to tedy tvrdá. Návštěvník při vstupu směnil koruny za kloše v Banku a pak už hurá na jednotlivé atrakce a občerstvení.

Ze zajímavých atrakcí můžeme jmenovat například Hnojení vinic, kde jste se mohli projít v kadibudce a dostat na závěr i razítko k propuštění. Netradiční byla i výroba kožených plácaček na mouchy s Flyboyem Edou či ražba falešných mincí u kovářky, naopak tradiční byla výroba koláčků či lovení jitrnic a krmení prasete.

U Apatyky, kde měly jeptišky i Masopustní moučku, jste si mohli zkusit u Funus servisu třeba složit kostlivce do rakve.

O hudební doprovod se staral flašinetář, voják, který potěšil každého známou písní z flašinetu, který si sám vyrobil: „Není nutno…“, Další radostí k tanci a zpěvu byl harmonikář Libor Král, a jako kamarád s vozembouchem.

Takové množství dojmů člověka vyčerpá a tak se malí i velcí mohli občerstvit u stánku, který nabízel chleby s domácími pomazánkami, buřty na opečení, grilované jitrnice, jelita, spoustu sladkých dobrot, polévku, pivko Hangár a bájo svařák.

Shrnuto a podtrženo, bylo se skutečně na co dívat, co jíst, co pít a zábava byla veliká. Celou akci zakončil masopustní průvod všech masek a účastníků přes celou zahradu až k ohni, kde jsme po přečtení přání společně pochovali basu – spálením na ohni.

Na závěr patří velký díky všem, kteří se podíleli na hezkém a plynulém průběhu Masopustu a dokázali opět vytvořit jedinečnou atmosféru!

Velké díky Ateliéru 6tej smysl,Free festivalu, Markovi Sklenářovi, Div.spolkům Samoděj, Klika, členům Klíčku, rodičům a našim kamarádům!

Petra Lucie Eva

foto: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=RodinnyKlubKlicek&set=a.562661825889060&__cft__[0]=AZXKckihjAG6T7z8NXrKAoMbP8qlY-CQyvStshLakjorXkQybBcFdFEMj312JF1Fs21PVp-tJLwrKjR60R41g_saT2WPeTQdD1U9Lskm7GlZhpV-lPIuSK_1SI05ehLQvtZq5H4MHBdAR8mlTfXLCqfWyDDgeLMzlRt6O3ME83j_CioD6bhR5aVIKIRn3znai6E&__tn__=-R