Mravenčí soutěž v březnu

14.04.2016 11:11

První březnový úkol byl zaměřen na pozorování výrůstků na semínkách fialek pomocí lupy. Výrůstek mravenci totiž úplně zbožňují a odnáší semínka na nejrůznější místa, kde si na něm s chutí pochutnávají. Zbytek semínka, ale nechají bez povšimnutí ležet, a to potom při příznivých podmínkách vyklíčí a vyroste z něho nová fialka. Děti také měly za úkol semínka po prohlédnutí zasadit a vzorně se o ně starat. Děti tento úkol velmi bavil. Velmi nás zaujalo sázení semínek u týmu Žabičky z MŠ Přístavní, kteří si vyrobili květináč ve tvaru mravence.

Dalším úkolem byla hra na mravenčí švadleny – krejčíky zelené, kteří si svá hnízda sešívají pomocí svých larev z listů rostlin. Velmi zajímavě úkol zpracoval tým Koťat z MŠ Dřísy, který své larvy doslova zamaskoval k nepoznání.

V rámci dalšího úkolu se děti seznámily s mravenci, kteří obývají vnitřek rostlin. Na toto téma týmy měly nejprve projít bludištěm, který představoval hlízovitou rostlinu. Všichni si  s tímto  úkolem velmi dobře poradily. Tým Motýlci a Včeličky z MŠ Přístavní si dokonce podobné bludiště vytvořili ve třídě.

Posledním úkolem bylo vytvoření imaginárního stromu nebo keře s mravenčími domečky dle vlastní fantazie. Velmi vědecky postupoval tým Mandala, který vytvořil velmi zajímavý strom. Skřítci z Lesní ulice vytvořili hlízovité domečky, jejichž chodbičky byly vyryté do hlíny.

1-Kocouři ZŠ Dřísy

2-Žabičky MŠ Přístavní

3-Koťata MŠ Dřísy

4-Písnička MŠ Dvořákova

5-Motýlci MŠ Přístavní

6-Včeličky MŠ Přístavní

7-Mandala KS Mandala

8-Skřítci z Lesní ulice Tip Toes s.r.o.

více zde