Ohlédnutí za fašankem v Klíčku

05.03.2014 23:37

1.3. 2014 Masopust aneb Tradiční fašank v Klíčku

Masopust v Klíčku provázely dlouhé přípravy. Ateliér 6tej smysl dohromady s přáteli, vytvářel několik měsíců dopředu masopustní masky, společně s Klíčkem se vyráběli propriety na stanoviště a masopustní výzdobu. Vznikl tak například Chráněný jitrnicový strom, který vytvořily děti z dopolední ekoškolky Poupata nebo vozembouchy dětí z dětského klubu Lístečky.

 Děti se připravovaly na masopust také předem, při masopustním tvoření si s rodiči vyrobily masky, s kterými potěšily seniory v DPS i s naučenými básničkami a písničkami. Také naše klíčkové pekařky měly napilno. Pro masopustní hodování nám některé maminky a jejich babičky a tetičky napekly domácí dobroty – několik druhů koláčů, kremrole, perník, škvarkové a zelné placky, čokosušenky pro děti a největší ohlas měly čerstvě upečené povidlové koblížky, které byly prodávány ještě zatepla:o) A protože Masopust, nechybělo ani to maso, pan Votruba alias pan Krkovička griloval výbornou krkovičku a jiné pochutiny, opět zavládl boj o žvanec – Pasecký chléb s domácím sádlem a  škvarečky omastil snad každého. Svařáček zahřál a pivečko zmizlo natotata. Děti naopak prolévaly svými malými chřtánky mošty Lažanské, z mrkve i červené řepy a jak jim chutnaly!Sobotní masopust započal druhou hodinou odpolední, začali se scházet rodiče a děti natěšené na masopustní stanoviště, svou návštěvou nás potěšila i místostarostka Mgr. Nina Nováková, která si s námi masopust užila skoro do konce.


  Masek bylo opravdu přehršle, málokdo dorazil sám za sebe. U vchodu vítal myslivec Iren Dolejš, po areálu pobíhala stará Milena Zunová, několik kliben, smrtka s kosou, různé druhy zvěře i fantaskních osob. Dva policisté, kteří přišli dění okouknout, sklidili úspěch, ač šli sami za sebe.  U dílniček, kde se tvořily vozembouchy, chrastítka a „pekli koláče“, seděly dvě zamaskované houby obsypané tvořichtivými mrňousky.

Celé veselí korunovali kluci z kapely Lahoda, také v převlecích i se svým ženským zpěvným doprovodem. Nacvičili si pro nás pravé fašankové písničky, které byly doprovázeny scénkami medvěda a medvědáře, který si tančícího a blbnoucího medvěda musel stále kočírovat. Velký buben na kárce, harmonika a ostatní dechové nástroje lákaly nejen k poslechu, ale i k pohledu, vždyť už se to jen tak nevidí.

Rodiče i děti se bavily u stanovišť, házely jelity do dálky, koblihami do zvířecích tlam, lovily jitrnice z košíku i se je učily nacpat a zašpejlovat. Rodiče povozili děti v kárce slalomem, zkusili si chůdy a válení sudů od piva. Největší úspěch ovšem sklidila naše husa Blaženka, kterou děti jejím husím krkem krmily šiškami a tak nám jí pěkně vykrmily. Její kamarádka slepice Boženka, byla v odpoledních hodinách vydražena v místním pivovaře, kam zamířil celý průvod z Klíčku. V „Pindíku“ jsme si zatančili, především děti a ženy vyzvané tančícím medvědem, který předvedl všechny své kousky, děti si zasoutěžily v jedení koláčů s bojem o zapečený peníz a pak už proběhla zmiňovaná dražba slepičky Boženky.

Při návratu průvodu zpět do Klíčku se lidé posilnili a ještě chvíli pohráli, kapela se rovněž posilnila a započal konec masopustu. Brouk Hrobařík přinesl velkou basu a za doprovodu plaček a kapely hrající triznu, jsme se přesunuli pomalými kroky a s pláčem nad basou, která se nesla k pochování. Oheň již hořel, recitátorka přednesla rozloučení, jednotlivá přání jsme zvolávali všichni dohromady. Některé děti si sami od sebe sejmuly čepice, pánové klobouky a dokonce nám propukl i jeden pravý pláč, když basa byla zapíchnuta do ohně a začaly ji pojídat plameny. Naštěstí zajímavý kouř děti tak uchvátil, že začaly aktivně sbírat listí, větvičky a přikládat pod hořící basu. Nakonec se ještě u ohýnku pekly buřtíky a dopíjelo pivo a při rozloučení se libovalo, jak to prožití společného masopustního dne bylo fajn.

 

Děkujeme Ateliéru 6tej smysl za radostnou spolupráci. Petru Votrubovi za naše spokojená bříška, kapele Lahoda za pohodu uchu lahodící, hercům Černý Petr za zábavu, naší umělkyni Lucii Třešňákové za její nápady, tvorbu a podporu, pedagogům z Klíčku za pomoc a ochotu, klíčkovské pekařce Kristýnce Paříkové a za pomoc rovněž tak děkujeme celé naší široké rodině.

Milan a Petra Zunovi za Klub Klíček

FOTOGRAFIE z masopustu ZDE  . Video ZDE