Ohlédnutí za výpravou na trilobity

05.05.2014 09:54

Jako třešnička na dortu nás po skvělém sobotním Dni Země čekal v neděli výlet na trilobity. 27. dubna 2014 vystartoval kolem 14 hod. vypravený autobus, který nasbíral ve Staré Boleslavi na nádraží a v Brandýse na náměstí natěšené účastníky geologicko-paleontologické exkurze. Zaplněný až po okraj doputoval na vlakové nádraží do Berouna, kde naložil Mgr. Štěpána Raka, jr., zaníceného paleontologa-trilobitáře, vedoucího naší exkurze, a konečně kompletní posádka mohla dorazit do Jarova ke kostelu na náměstí, odkud už cesta do Lomu Kosov pokračovala pěšky. 

Snad byla na této akci početní převaha dětí nad dospělými, tudíž chvílemi se výprava stávala velmi živelnou:-) Nadšené děti vyskákali z autobusu a ti menší se těšili na „brouky“, ti větší na trilobity, amonity a další otisky prehistorických potvůrek. Ušli jsme značný kus cesty až na úpatí lomu. Jak nám vysvětlil průvodce, čekala nás klikatá cesta lomem s několika zastávkami, kde bylo možno s celkem velkou úspěšností najít kýžené paleo-nálezy. Ještě před vstupem do lomu jsme si vyslechli něco z geologie týkající se studované části lomu, jež je významnou silurskou lokalitou, něco z historie fungování lomu samotného (těžila se zde surovina pro Králodvorskou cementárnu) a důrazně jsme si vysvětlili bezpečnostní pravidla, která budeme během naší výpravy za sběračským dobrodružstvím dodržovat. 

 Chvílemi to bylo opravdu náročné, protože děti byly jak kobylky, co se bezhlavě vrhají na kořist a nebylo lehké je udržet pohromadě.:-) Počasí nám naštěstí přálo, bylo sucho a teplo. Děti nedočkavě lezli na kdejaký kopeček či skalku, vytahovali kladívka a ťukali, nemohli se dočkat.

Navštívili jsme několik stanovišť a na každém se dozvěděli něco nového z geologie i paleontologie. Cesta vedla spodní etáží lomu kolem slavného jezírka, kde se nám podařilo spatřit i vylovit opravdové raky říční. Mnozí z nás viděli na vlastní oči toto zvířátko poprvé v životě. K vidění byly také vápnité konkrece kulovitého tvaru, jež „vypadávaly z okolního svahu u jezírka. Potom jsme se vyškrábali nahoru do svahu a vylezli jsme do vyšší úrovně lomu. Tam na nás čekal

y černé vrstevnaté břidlice a v nich mnozí z nás našli z pomocí kladívek či jen “mlácením kamene o kámen“ graptolity, zbytky podivných polostrunatců, které vypadaly jak zakroucené zubaté větvičky.

Při další cestě lomem jsme se také dozvěděli co jsou to sopečné pumy, synklinály a antiklinály a další zajímavé geologické struktury (a termíny). V horní etáži jsme narazili na ortocerové lavice vápenců, kde na nás chvílemi doslova „vykukovaly“ oblé schránky silurských hlavonožců (ortocerů), až jsme se konečně dostali k poslední zastávce s výskytem trilobitů. Na to se všichni těšili nejvíce, proťukávali tence vrstevnaté nazelenalé břidlice a snažili se najít cokoliv, co nějak připomíná (trnitého či jiného) trilobita či nějakou část z jeho členitého těla.

 Děti byly v euforii. Téměř každý našel, mnozí z nás našli i kompletního trilobita a kdo nebyl tak úspěšný, byl někým jiným obdarován:-). Výprava se nám o něco protáhla než bylo plánováno, nadšení bylo totiž veliké, takže teprve kolem 18. hod. jsme zase nasedli do autobusu a jeli zpět k domovu. Sebou jsme si vezli spoustu zajímavých nálezů, všichni ušmudlaní, upocení, unavení, ale šťastní z nových zážitků. Tak to má po každé paleontologické exkurzi být, takže vše se povedlo a těšíme se na nějaký další výlet do pravěku!

 

Více fotografií ZDE

 

 

Za finanční podporu autobusové dopravy si dovolujeme srdečně poděkovat společnosti CIUR a.s a Městu Brandýs nad Labem – Stará Boleslav.

------------------------------------

Akce ke Dni Země

Oslava Dne Země

Přednáška prof.Karpenka na zámku