Oslava Dne země

14.04.2015 21:33

22. dubna se slaví po celém světě jako DEN ZEMĚ

Je to svátek naší Země, planety, která jediná ze všech planet sluneční soustavy umožňuje existenci života – lidí, živočichů i rostlin. Dává nám vzduch, který dýcháme, vodu, kterou pijeme, jídlo, bez kterého bychom nemohli být, prostor, ve kterém žijeme a mnoho dalšího. A my lidé jsme si dlouhou dobu mysleli, že toto bohatství je jenom pro nás a že je nevyčerpatelné. Ale ono tomu tak není. Na naší matičce Zemi žije i přemnoho dalších živých tvorů a rostlin, kteří Zemi ke svému životu potřebují stejně tak nutně jako člověk.

Lidé v minulosti Zemi ubližovali a stále ještě ubližují. Třeba tím, že zamořují vzduch vypouštěním životu škodlivých a nebezpečných látek, znečišťují vodu v řekách, mořích a jezerech, ničí životní prostor mnohým živočichům atd. Tak vlastně člověk škodí i sám sobě.Všichni dnes velmi často slýcháme o ozónových dírách, klimatických změnách, smogových situacích, vymírání mnoha druhů rostlin a živočichů a dalších nebezpečích, která jsou jenom důsledkem našeho špatného chování k Zemi.

Den Země je vhodnou příležitostí pro všechny z nás, abychom se nad těmito věcmi zamysleli, abychom si o tom třeba společně v rodině popovídali, abychom vysvětlili dětem některé vztahy a souvislosti, aby se každý z nás snažil dozvědět se více. Můžeme si sami či jako rodina udělat nějakou soukromou oslavu Dne Země. Každý z nás může udělat nějakou, byť drobnou, věc, čin apod., a nemusí to být zrovna na 22. dubna a není třeba uklízet celý les či vysázet stromořadí. Námětů je okolo nás spousta...a přidat se můžete všichni.

 

Ptáme se Milana Zuny, člena skupiny Zdravé město, předsedy spolku Rodinný klub Klíček o.s.

Co byste řekl o oslavě Dne Země?

Svátek Dne Země slaví celosvětově více jak miliarda lidí 22. dubna. V této době je dobré se na chvíli zastavit a uvědomit si, že naše planeta je velmi ojedinělá a jaké máme štěstí, že tu můžeme žít. To, že můžeme například jíst, pít, dýchat, vařit a pracovat, za to vděčíme Zemi a jejím zdrojům. Nikomu už dnes nepřijde zvláštní, že si uvaří jídlo v mikrovlnné troubě, zatelefonuje mobilním telefonem, ale nic z toho by nebylo bez minerálů, prvků, energie z přírodních zdrojů. Získávání energie a nerostných surovin sebou však přináší i nutné ovlivnění životního prostředí. Den Země by nám měl připomenout, že bez Země a jejích darů by naše společnost vypadala jinak a měli bychom jí být vděčni a alespoň tento den si na Zemi vzpomenout.

Naše město tento den slaví již po několikáté. Na co se můžeme těšit tentokrát?

Oslav Dne Země se naše město zúčastní již třetím rokem v rámci projektu Zdravá města. Akce jsou organizovány městem Brandýs nad Labem Stará Boleslav ve spolupráci s Rodinným klubem Klíček o.s., a celou řadou místních organizací, spolků a jednotlivců. Pozornost je zaměřena na mládež, především k získání nových informací a pohledů na věci kolem sebe.

Program bude zahájen v neděli 12. dubna vzdělávací procházkou „Cesta za památnými stromy“ s úkoly a výkladem Ing. Kateřiny Vaculové, která přiblíží zajímavé stromy v našem městě. V sobotu 18. dubna bude probíhat Oslava Dne Země ve staroboleslavské rezidenci s bohatým programem pro děti i dospělé. Po nedělním obědě 19. dubna, je zajištěna exkurze do hornického muzea Důl Mayrau, kde se účastníci dozvědí o těžbě uhlí v nedalekém Kladně. Pro zájemce bude zajištěn autobus. Vstupenky je možné zakoupit v brandýském Infocentru. Završení oslav proběhne 22. dubna na brandýském zámku přednáškou Doc. RNDr. Antona Markoše, CSc s názvem Teorie Gaia po 40 letech, která nahlíží na vznik a vývoj života na Zemi.

Zapojí se do oslav i školy?

Ano. Ani na školy, školky a dětské kluby se nezapomnělo. Děti a týmy MŠ a ZŠ se mohou zapojit do tvůrčí soutěže „Přírodní živly v českých pohádkách“. Zájemci z řad MŠ se mohou přihlásit do EVVO programu o životě v lužním lese „Jaro mezi stromy aneb Jarní procházka do Hluchova“, který probíhá od 13. do 17. dubna. V úterý 21. dubna proběhne v prostorách Kočárovny studentská Ekokonference mladých, kde budou prezentovány projekty EVVO realizovaných na školách.

Jak budou oslavy probíhat ve staroboleslavské rezidenci?

Každý rok zaměřujeme program a aktivity na určité téma. Letos jsme zvolili téma - přírodní živly. Budou zde tematické dílny a workshopy, které zajistí řada dobrovolníků a místních organizací. Hlavní důraz klademe na předání informací aktivní formou, děti si budou moci vše osahat a vyzkoušet na vlastní kůži. Připraveny budou environmentální programy na téma vody, život ve vodě, pokusy s vodou i větrem. Děti se seznámí s využitím energie vody, větru i páry. Zjistí, co se vyrábí z jakých minerálů a hornin, vyzkouší si svou schopnost různých způsobů rozdělání ohně. Uvidí, jak funguje sopka či jak sami dokážou vyvolat zemětřesení. Ve volných chvílích si účastníci mohou užít divadlo Petrpaslíkovo, či Anička a Letadýlko, Samodiv či vzdělávacího divadélka od Černého Petra.

A co dospělí, nebudou se nudit?

Zkrátka nepřijdou ani oni. Vystoupí zde například místní kapely - Anebo, Jamchestra, Tomáš Pastrňák, Lithos. U výstavy fotografií si mohou vychutnat výbornou fairtraidovou kávu, či si dát domácí dobroty od spřátelených rodin. A pokud budou mít dostatek energie, mohou si zkusit odebrat půdní sondu i se vzorkem profilu.

Přínos samotné akce však není jen získávání nových informací a zábava, ale i možnost setkání se místní komunity, poznání nových inspirujících lidí, a pro zapojené i radost ze společné smysluplné práce a možnosti se realizovat.

Rád bych ještě touto cestou poděkoval všem, kteří se podílejí na organizaci, věřím, že se akce budou líbit.

Více informací o akcích naleznete na www.boleslavskyklicek.cz¨

 

zdroj: https://www.brandysko.cz/22-duben-den-zeme-akce-nejen-v-tento-den/d-29176