Spolupráce Klíčku s organizací Gengel

08.03.2021 11:24
I v sezoně 2021 plánujeme zasít v Klíčku na výukovém políčku u pece semínka starých odrůd.
 
Se spolkem Gengel spolupracujeme už několikátým rokem. Druhým rokem jsme mezi uchovateli Gengelu. https://gengel.cz/…-01
Gengel o.p.s. je nezisková nevládní organizace usilující o uchování starých, krajových, rodinných a podobných odrůd jako našeho společného kulturního dědictví. Pěstování starých odrůd je důležité také pro genetickou pestrost.
 
Kromě zasetí již tradičních plodin na políčko v Klíčku (pšenice špalda, oves z Luhačovického zálesí, ječmen, len, indiánská kukuřice, topinambur - hlízy) chceme letos rozšířit fazolkový záhon (šparglovka a vojákové) , záhon "zobání pro ptáčky" (proso, slunečnice), záhon "zobání pro děti" (hrášek).
 
Pro zájemce máme v Klíčku k nahlédnutí či prostudování krásný tištěný Sborník zpravodajů biodiverzity a uchování starých odrůd r. 2020
Je tam spousta zajímavostí ze světa starých odrůd, podrobný návod na pěstování a zpracování rybízů, zevrubné povídání o hrachu, a mnoho dalšího, u čeho srdce zahradníkovo zaplesá. Mimo jiné i článek o pěstování starých odrůd s dětmi v Klíčku (odkaz).
 
Odkaz na elektronický zpravodaj 6/2020 (zájemcům můžeme zaslat odkazy i na další čísla!)
 
Zároveň pro vás máme výzvu: pokud máte nějakou rodinnou tradiční plodinu, semínka, sazenice po babičce, dědečkovi, a chtěli byste je sdílet a šířit, dejte nám vědět!