Ukliďme Česko - reportáž

23.03.2021 13:59

Ukliďme Česko - Houštku a Hluchov - reportáž

Duben, v tomto měsíci se slaví Den Země a v celé republice probíhá během jara akce Ukliďme Česko. I naše město bylo do této akce zapojené a Rodinný klub Klíček organizoval úklid s dobrovolníky v Houštce a Hluchově.

Reportér Vojta se ptá své maminky:

Jak tě napadlo se zapojit do akce Ukliďme Česko?

Akci jsem znala a na facebooku na mě vyskočila výzva k zapojení, která končila ten den, tak jsem si přečetla jejich webové stránky, které byly moc hezky a prakticky zpracované a podle návodného postupu bylo jednoduché se registrovat.

Může akci organizovat úplně každý?

Ano, stačí dát jméno, telefon, vybrat lokalitu, dát akci název a nechat si poslat odpadkové pytle.

A jak jsi sehnala dobrovolníky na úklid?

Propagací akce a oslovováním přes emaily a fcb. To bylo nejnáročnější z celé akce. Organizátoři mají připravené mustry plakátů, které si můžete upravit dle své konkrétní akce, udělat událost na fcb, kam pozvete lidi a propagujete ve skupinách, třeba přímo vašeho města. Emailem pošlete pozvánku s informacemi a plakátem. Dobrovolníci se registrují jen jménem a telefonem, velice snadno.

Kolik lidí se zapojilo?

Nakonec celkem překvapivě dost, počítala jsem s 50ti lidmi, bylo jich mnohem více. Nasbíralo se přes 100 pytlů odpadků jen v té naší lokalitě, ale dobrovolníci sbírali další dny i jiná místa, která to potřebovala. Třeba kruháč u Tesca, nebo Ostrůvek, Světici, pod mosty..

Letos to bylo hodně ztížené kvůli lockdownu, jak jste se s lidmi sešli?

Nesešli, byli jsme propojeni přes e-maily a whatsapp, kde jsme měli skupinu na dotazy a posílání fotek a míst, kde kdo uklidil a co nasbíral. Byla to kolikrát velmi zábavná korespondence. Měli jsme pak 4 výdejní místa - Pytlomaty, kde byly informace, pytle a rukavice.

A co se pak stalo s těmi odpadky?

Odvoz jsem měla dopředu domluvený s odborem z města. Normálně je odvezlo AVE. Jen musely stát pytle u vozovky či odpadkových košů.

Překvapilo tě něco na této akci?

Mnoho věcí, třeba tolik zapojených lidí a dětí, a to že šli lidé sbírat i další dny po skončení akce a stále je vidět, že lidé sbírají, třeba u tratě mezi Kauflandem a Královicemi.

Stalo se vám tam něco vtipného?

Ano, udělali jsme výzvu, kdo najde největší bizarnost.

A co zvítězilo?

Odpornej, plastovej, svícen se čtyřmi andělíčky, a ještě CD přehrávač s hasičákem:o)

Děkuji za rozhovor.

Snad se na příští rok inspiruje i někdo další z Vás. A lidé nebudou tolik odhazovat odpadky na místa, kam nepatří. Uklízely jsme i my, děti a je to fajn pocit vidět kytky bez petek a plechovek!

 

Rozhovor Vojty (12 let) s místopředsedkyní Rodinného klubu Klíček, z.s., Petrou Zunovou o akci Ukliďme Česko, která proběhla 27. – 28. března 2021.