Září v klíčku

02.10.2013 15:48

 V pondělí 2. 9. 2013 jsme v klíčku zahájili druhý školní rok. První týden jsme se všichni seznamovali s novými kamarády, novým prostředím a vůbec s celým provozem naší školky. S pomocí skřítka „Radostníčka“ jsme se naučili pravidla Klíčku, která dětem pomáhají vytvořit ve školce hezké prostředí, do kterého se budou každý den těšit. Na začátku týdne jsme si společně namalovali velký strom a každý do něho obtiskl svojí ruku namísto lístečků.

Děti se začaly učit rituál na přivítanou, kterým zahajujeme ranní kroužek a rovněž jsme se naučili rituál k popřání dobrého chutnání před obědem. V prvních dnech jsme se s dětmi vydávali na průzkumy do zahrady, kde máme postavené tee – pee a zvládli jsme také obhlídnout některá pěkná místa v okolí Staré Boleslavi. Protože v přírodě děti často nacházejí různá zajímavá překvapení, vyrobily jsme si na takové poklady speciální pytlíček, který děti nosí sebou. Ve školce děti zažívají spoustu nových zážitků, proto jsme si pořídili nové sešity, které slouží jako malý deníček. Sešit si děti nosí každý pátek domů a společně s rodiči tam zaznamenávají své zážitky z výletů. Každý pátek jezdí totiž děti na výlet do blízkého okolí na nějaké zajímavé místo. V tomto měsíci se děti byly podívat na zříceninu hradu Jenštejn, navštívily blízkou ekofarmu, sbíraly houby v lese u Vosího hnízda a také se byly podívat do dinoparku v Praze.

V druhém týdnu v září, který byl zaměřený na sklizeň brambor, se děti seznámily s tím, jak se pěstují brambory a jaké pokrmy z nich lze uvařit. Děti si vyrobily bramborové panáčky a strašidla, naučily se básničku „Koulela se brambora“ a také jsme si společně nějaké ty brambory upekli a ochutnali je. Další týden byl směřován na téma sklizeň obilí, proto jsme si povídali o různých plodinách, které se u nás pěstují a o tom co se z nich dále vyrábí.


Děti se seznámily s tím, že cesta od semínka ke chlebu je velmi dlouhá, náročná a vyžaduje spoustu práce. V rámci tohoto tématu jsme si vyrobily obilného panáčka a dožínkový věnec. Společně se nám s dětmi podařilo postavit malou pícku, na které si děti upekly placky.

Závěrečným tématem tohoto měsíce byla sklizeň jablek. Děti si vyráběly jednoduché sušárny na jablíčka a jablkové babičky. Povídali jsme si o tom, jak takové jablíčko roste a co se z něho dá všechno udělat. Celý měsíc jsme zakončili Jablečnou slavností pro děti a rodiče. Děti si mohly na slavnosti zasoutěžit na mnoha stanovištích např. chození s jablky na hlavě, poznávání jablka po hmatu mezi ostatními předměty, házení na cíl, lepení červíčků na správné místo, jablkové puzzle apod. Dále měli rodiče s dětmi možnost udělat si vlastní jablečný mošt, vyrobit si několik výrobků z jablek nebo sestavit společnou mandalu z jablíček. V závěru slavnosti měli všichni možnost ochutnat různé jablečné pokrmy a proběhla soutěž o nejlepší jablečný moučník.

Více fotografií ze září ZDE